Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

БФБ с рекорден брой сделки в Деня за акции

“Българска фондова борса” АД (БФБ) осъществи рекордна търговия в рамките на своята инициатива “Ден за акции”. Събието се организира за десета поредна година, като през 2024 г. то се проведе на 12 юни.

БФБ сподели, че по време на Деня за акции са сключени общо 907 сделки. В това число не са включени тези от проведеното първично публично предлагане на “Пейсера България”. Борсовият оператор обърна внимание на факта, че в сравнение с Деня за акции през 2023 г., през 2024 г. реализираната търговия е над три и половина пъти повече. Оборотът в Деня за акции, проведен на 12 юни 2024 г., е в размер на 5,5 млн. лв.

Инициативата “Ден за акции” предоставя възможност на индивидуални инвеститори в рамките на този ден по-лесно да инвестират на капиталовия пазар, търгувайки с ценни книжа без комисионни и такси. Условията са инвеститорът да е физическо лице, което има право да направи до 15 изпълнени поръчки с обем не повече от 2000 лв. на една изпълнена поръчка.

Към момента пазарната капитализация на БФБ е в размер на 97 млн. лв., а акциите ѝ се търгуват на цена от 14,90 лв. за брой. Най-големият акционер е Министерството на финансите, което притежава 50.05% от капитала ѝ (3 295 000 броя акции).

Impulse Growth инвестира в БФБ АД от септември 2021 г. не само заради желанието си да участва в развитието и разрастването на капиталовия пазар в България, но и заради възходящите резултати, които компанията демонстрира. Напомняме, че реализираната за миналата година печалба след данъци е в размер на 1 948 619.61 лв.

Сподели