Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Storied Data се използва за 80% от публикациите на финансови данни от европейските регулатори

В интервю за предаването “Бизнес старт”, с водещ Христо Николов, на Bloomberg TV Bulgaria,   Радо Которов, основател и главен изпълнителен директор на Storied Data, високотехнологичната компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, разказа за успехите на форма̀та, който той и колегите му създават.  

“Който контролира форма̀та, той контролира и апликациите за производството, контролира и формирането на мисленето,” оцени Которов, правейки паралел с ролята на Powerpoint при създаването на презентации.

Той добави, че наложените форма̀ти влияят върху бъдещото развитие на изкуствения интелект (AI) заради представянето на данните, върху които се обучават машинните модели. 

Storied Data вече е привлякла за клиенти европейски регулатори и агенции като Европейската федерация за ипотечно кредитиране, Европейския съвет за покрити облигации, European DataWarehouse, както и VDP – една от асоциациите на германските банки (The Association of German Pfandbrief Banks), казва Которов.

„Банките, които членуват там, започнаха да публикуват цялата си финансова информация в нашия формат и го намират за лесен и ефективен. В момента 80% от публикациите на европейски пазар на финансови данни, от регулаторите, минават през наши документи,” споделя Которов.


Сега всички говорим за обучението на езикови модели като GPT, искаме да го тренираме и на български език. Контролът в случая идва оттам, че трябва да се използват сървърите на Microsoft, Google и AWS, както и че трябва да се използват процесорите на Nvidia, добавя Которов.

Когато заявихме, че сме си поставили за задача да заменим стария PDF формат, нашето изказване се посрещна с много скептицизъм. Сега в социалните мрежи ще видите много реклами със следното послание: „Ако искате вашите документи да са модерни и лесно достъпни, а информацията в тях да е четлива, не използвайте PDF.“ Фактът, че има много нови фирми в този сегмент, които идват от Европа и от САЩ, е показателен, че има голяма подмяна и голям път за развитие при форматите за представяне и публикуване на данни, казва Которов.

Въпросът вече е не дали ще бъде заменен PDF форматът, а с какво ще бъде заменен. Ще има голяма битка за това кой нов формат ще се наложи, анализира Которов.

В “битката” за налаген на своя формат, Storied Data залага на стандартизиран HTML, който е отворен и свободно достъпен формат, но добавяйки към него някои от предимствата на PDF–перфектно позициониране на визуалните елементи и лесно изпращане чрез имейл и публикуване в уеб-страници, без да бъде зависим от сървъри. 

Которов добавя, че Storied Data осигурява аналитичността на данните в своя формат, превръщайки го в самостоятелна база данни, която обединява всички елементи на информацията – текст, графика, снимки, данни.

Новите компании ще се опитат да заменят и форма̀та на PowerPoint. В момента имаме най-много запитвания от сферата на продажбите и маркетинга за подмяна на PowerPoint презентациите с нашия формат, споделя Которов.

„Няколко причини има за това – нашият формат е по-модерен и веднага може да се сложи в интернет. Powerpoint е линеен формат, нашият не е,” казва Которов. “И може би най-големият ефект е продуктивността: младите хора не искат да копират данни от Еxcel и да ги слагат в PowerPoint, това им се струва загуба на време. Ние този процес го автоматизираме и на младите им харесва. За тях е естествено да комбинират снимки, текст и данни в един документ. Поради тази еволюция на възприемането на данните и развитието на езика се появява възможността един формат да се замени с нов.“

Плановете на компанията за 2024 г. са насочени към увеличаване на пазарния дял в областта на финансовите публикации, към подмяна на стандартните извлечения с модерни такива в банковата сфера. Storied Data иска да промени и начина на издаване на фактури – в Япония вече има голяма сделка за над 300 милиона фактури, каза Радо Которов.

Которов благодари на Impetus Capital за подкрепата към Storied Data. “Те са като старите venture капиталисти в САЩ – работят рамо до рамо с нас, продават с нас, срещат се с клиенти заедно с нас и това е много важно,” каза той.

Мисията на Storied Data е да промени начина за създаване, публикуване и разпространяване на данни и финансова информация. 

Storied Data обединява в себе си индустриите за дигитални документи, бизнес анализи и създаване на HTML без употреба на код.  Пазарът, в който се цели Storied Data е огромен. За сравнение, за една година се създават около 3 трилиона PDF документа, а Powerpoint разполага с 1.5 милиарда потребители.

С разширяването на пазарния си дял в Америка и в Европа, Storied Data върви към постигането на целта си – да превърне формата си в екосистема, коренно променяйки публикуването на данни.

Storied Data е основана през май 2022 г. и е част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth от юни 2022 г.

Цялото интервю с Радо Котаров, основател и главен изпълнителен директор на Storied Data, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов, можете да гледате тук:

Сподели

Стани част от успеха