Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Speedy с 20% увеличение в цената на акция за по-малко от месец

Между 25 март и 15 април 2024 г. “Спийди” АД – София (SPDY) успява да реализира над 20% увеличение на цената на акция. От 132 лв. за брой акция в началото на посочения период цената достига до малко над 160 лв.  

В интервю за Infostock.bg Красимир Тахчиев, директор връзки с инвеститорите в Speedy, споделя още актуални новини, свързани с развитието и растежа на компанията. 

Въпреки динамичните темпове, с които се развива пазарът за куриерски услуги в региона, компанията продължава да отчита растеж. През 2023 год. пpиxoдитe oт ĸypиepcĸи ycлyги нa Speedy нарастват с 20% до 305,4 млн. лв. 

Основен приоритет на дружеството е привличането и задържането на клиенти с висококачествени услуги. В това число влиза и въвеждане на нови функционалности, с помощта на които клиентите изпращат и получават пратки бързо, лесно и удобно. Компанията непрекъснато инвестира в повишаването на ефективността на всеки един процес. Това ѝ позволява да поддържа атрактивни цени за куриерски услуги без да навлиза в нездравословна ценова конкуренция. 

Според Красимир Тахчиев успехът на дружеството в голяма степен се дължи на възможността за диверсифицирането на пазарите. Освен в България Speedy оперира на територията на Румъния и Гърция. Макар и близки, всеки един пазар има своите специфични особености в развитието си, което позволява дори и когато е налице забавяне на даден пазар, то да се компенсира с по-добро представяне на друг.

За увеличението на приходите в компанията през 2023 г. голям принос имат доставките от и до Гърция и възстановяването на Румънския пазар след неблагоприятната среда през 2022 г., когато голяма част от пазарите в Европа отчитаха значителни спадове.

През 2024 г. Speedy не предвижда навлизането на нови пазари. Фокусът на компанията остава върху тези, на които оперира сега. 

“Пазарът на куриерски услуги винаги е бил много конкурентен и Speedy винаги е оперирала в такава среда. Резултатите до момента показват, че успяваме успешно да се адаптираме към желанията на клиентите. През последните две години в България навлязоха нови компании, които таргетират някои сегменти. Това, разбира се, има отражение и върху нашата дейност, но това е обичайно и здравословно за бизнеса. Смятаме, че се справяме успешно, доколкото и в България и в Румъния успяваме да увеличаваме пазарния си дял”, споделя още Красимир Тахчиев.

Speedy не предвижда промяна и в дивидентната си политика. В устава на компанията е заложено разпределяне на не по-малко от 50% от реализираната печалба. През последните години дружеството разпределя значително по-висок дял от минималния заложен в устава.

Speedy излиза на Българската фондова борса през ноември 2012 г.  и се превръща в първата компания с публичен статут в бранша. Impulse Growth инвестира в дружеството от 2021 г.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии