Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Изкуствен интелект в новия чип на Shelly Group

Shelly Group разработва нов чип с възможност за интеграция на изкуствен интелект (AI), който трябва да бъде готов до края на годината, съобщи Димитър Димитров, съосновател и главен Изпълнителен директор на компанията в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Интеграцията на AI навлиза все повече в технологиите за дома, обясни Димитров. Самите уреди взимат решения кое е най-добро за потребителя във всеки един момент. Въвеждането на технологията е едно от големите предизвикателства пред индустрията тъй като не много компании са готови. Те имат нужда от чипове, които са по-бързи, но същевременно не консумират твърде много енергия. 

Shelly Group работи усилено върху интеграцията на AI в своите решения за интелигентно управление на сгради. В момента работи по серия продукти, които оптимизират консумацията на енергия като препоръчват нива на консумацията на електричество въз основа на предварителни настройки от потребителя. Те също предупреждават за възможни проблеми-например за прозорец, който е забравен отворен и изстудява дома.   

Димитров сподели и впечатленията си от участието на Shelly Group в CES® 2024 в Лас Вегас този месец. CES® 2024 се счита за най-голямото технологично изложение в света. По време на изложението, Shelly Group бе отличена с престижната Residential 2024 Tech Award за продукта Shelly 1 Mini Gen3. Shelly 1 Mini Gen3 е най-малкият релеен превключвател в света за интелигентно управление на уредите в дома. 

Димитров коментира, че комбинацията от американско ноу-хау и производителната мощност, цените и суровините, които предлага Китай, позволяват създаването на иновативни продукти за потребителска електроника на достъпни цени. 

Shelly Group разпределя 10% от печалбата си под формата на дивиденти, потвърди Димитров. През април компанията ще вземе решение за следващото изплащане на дивидент. 

По повод постигането на пазарна капитализация от 1 млрд. лева, Димитров коментира, че това е следствие от фокуса на компанията върху разработването на нови продукти, които потребителите търсят. 

Основна средносрочна цел на Shelly Group е трансформацията ѝ от хардуер и софтуер бранд към цялостна платформа за “интернет на нещата” (IoT) устройства. “От създател и производител на устройства за автоматизация на дома, Shelly Group се превръща постепенно в технологичен доставчик. Това се случва чрез нашия чип, чрез нашите модули и чрез доставката на нашата технология на други производители. Shelly Group се позиционира като технологичен лидер, който създава иновации,” коментира Димитров.  

Компанията има готов производствен капацитет, за да посрещне растящото търсене и планира да използва разработката на собствените си чип и платформа като конкурентно предимство.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 40 лв. – повече от 30 пъти увеличение за осем години.  

Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да постигне приходи от 200 млн. евро до 2026 г–ръст от над 320% спрямо 2022 г. Последните данни потвърждават изключително силното ѝ развитие.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.