Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Hydrogenera трансформира енергийния пейзаж в Европа с водородни иновации

Историята на основателя и изпълнителен директор на Hydrogenera, Драгомир Иванов – водещ експерт в областта на водородните технологии, и неговият ангажимент към тях, представляват впечатляващ пример за иновативност и упоритост. От ранните експерименти в университетската лаборатория до разработването на иновативни технологии и изправянето пред недоверието и предизвикателствата, пътят на Драгомир Иванов е изпълнен с препятствия, които са преодолени благодарение на вярата в потенциала на водорода като чист източник на енергия. 

В нов видео материал, произведен от “24 часа” в рамките на информационната кампания “Европа за България”, екипът на Hydrogenera разказва за ключовата  роля на водорода в борбата с климатичните промени и в трансформацията на енергийния сектор. Въпреки срещаните заблуди и фалшиви новини, компанията не само успява да иновира в сферата на водородните технологии, но и да докаже тяхната икономическа жизнеспособност и екологични предимства.

Водородът е единственият енергиен източник, който може да ни позволи да запазим темповете на растеж, на икономиката и същото време да бъдем в хармония с природата.“ – споделя Драгомир Иванов. “Към момента имаме реализирани 83 проекта. Това ни дава смисъл да вярваме, че можем да бъдем част от цялата промяна на Европа. Водородът може да промени Европа, като я направи независима, от гледна точка на енергийни източници.“

Успехите на Hydrogenera са особено значими в контекста на глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии и прехода към устойчиви енергийни източници. Със силния акцент върху иновациите, екипната работа и устойчивото развитие, компанията допринася за разширяването на приложението на водородните технологии и за насърчаването на тяхната интеграция в различни сектори на икономиката.

Осем години след основаването си, Hydrogenera се утвърждава като един от водещите играчи в световния пазар на водородни инсталации. Пътят към този успех е изпълнен с предизвикателства, включително периоди на съмнения и липса на институционална подкрепа. Въпреки тези трудности, компанията успява да превърне предизвикателствата във възможности за иновации и разработване на модели на кръгова икономика, което допринася за устойчивото развитие и самостоятелност на производствените ѝ процеси.

Вярваме, че тяхната история служи като вдъхновение за предприемачите, подчертавайки значението на иновациите, упоритостта и верността към визията за бъдеще, в което технологиите са в хармония с околната среда. Водородът, като чист и ефективен източник на енергия, има потенциала да трансформира не само енергийния сектор, но и цялата европейска икономика, допринасяйки за постигането на климатичните цели и подобряването на качеството на живот.

За последните две години Hydrogenera има успешно реализирани 82 проекта в три различни държави – България, Турция и Полша, среща значителен интерес в Германия и Италия, и разглежда и Румъния като атрактивен пазар. В отговор на нарастващото търсене на решенията ѝ, както и плановете за разширяване на производството на електролизьори, компанията планира да организира първично публично предлагане (IPO) през 2024 г.

IMPETUS Capital оценява големия потенциал на водородните технологии и инвестира в Hydrogenera в началото на 2023 г. Hydrogenera е българска компания, която разработва и внедрява иновативни технологии за производство на водород. Компанията, позната до началото на 2023 г. под бранда Green Innovation, е и първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.