Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

В търсене на идеи, които преодоляват гравитацията

Виктор Манев, съосновател и управляващ партньор в IMPETUS Capital, разказа подробности за състезанието за финансиране на стартъпи “Линията на Карман” (Kármán Line by IMPETUS Capital) в интервю за BloombergTV Bulgaria.

IMPETUS Capital предвижда общ бюджет между 900 хил. и 1 млн. евро, които ще инвестира в победителите във всяка от трите сфери–космос (SpaceTech), мобилност и търговия. Целта на компанията е да предизвика стартъпите да предложат нови решения за подобряване на живота ни. Състезанието е насочено към стартъпи, които са от България, Гърция и Румъния или са базирани в Европа и САЩ, но част от екипа им е с корени в трите държави. 

Г-н Манев обясни защо IMPETUS Capital решава да инвестира в точно тези три сектора. От хилядолетия търговията допринася за благоденствието на обществата, а мобилността позволява тя да се осъществи.  IMPETUS Capital и Impulse Growth вече инвестират в тези области, подчерта Манев, напримeр в Transmetrics–иновативна компания, която използва изкуствен интелект и големи бази данни за оптимизация в логистиката,  Discordia–най-голямата частна транспортна компания в България, както и Analytics for Everyone, която предлага специализирани решения за анализ на данни. 

Космосът вече е сравнително лесно достъпен и по-лесното изстрелване на спътници и употреба на технологии променят живота ни, каза Манев. Той е ново измерение за инвестициите на IMPETUS Capital. Манев даде конкретен пример за бизнес, който успешно свързва космоса и транспорта като дава възможност на товарните кораби да се свързват с различни сателити и така да спестяват разходи. Партньорът на IMPETUS Capital и участник в журито на “Линията на Карман”, Валé Адепожу, е един от първите инвеститори в компанията. 

Манев обсъди и развитието на сектора на търговията със стоки (ритейл), в който IMPETUS Capital и Impulse Growth инвестира. Той вижда потенциал в решенията за оптимизация на доставките чрез прецизен анализ на търсенето и скъсяване на разстоянието до крайния потребител. Едно такова решение, което набира популярност е изграждането на складове в близост до крайните клиенти в градовете (“distributed warehouses”). 

Програмата е наречена “Линията на Карман” на условната граница между земната атмосфера и космоса, разположена на 100 километра над морското равнище. Подобно на космонавтите, които пресичат линията–участниците са на ръба на постижения, които ще трансформират индустриите им. IMPETUS Capital е готов да им помогне да полетят, преодолявайки ограниченията.  

За да участват, компаниите трябва да попълнят апликацията си онлайн (линк: https://funding.impetus.capital/) между 1 ноември 2023 г. и 15 януари 2024 г. На 22 януари 2024 г., IMPETUS ще покани най-перспективните кандидати да запишат 90-секундно видео, което отличава визията и идеите им. Между 16 и 23 февруари 2024 г., представителите на журито на IMPETUS, които са доказали се имена в индустрията, ще проведат онлайн сесии с краткия списък от стартъпи, за да ги подпомогнат по пътя им към успеха. 

На 6 март 2024 г., IMPETUS организира събитие в София, на което журито ще избере трите победителя след представянията на компаниите. 

IMPETUS Capital е дружество за дялово финансиране, което си сътрудничи с основателите на компаниите в “сийд” и “Серия А” фазите. Чрез двата си инвестиционни фонда, “ИмВенчър” I и II, IMPETUS Capital досега е придобил дялове в 16 компании, чийто приходи са се увеличили 4.6 пъти от 2017 г. досега. Фокусът на IMPETUS Capital е върху компании, базирани в Централна и източна Европа, често с български корени, като първоначалната инвестиция между 300 000 и 500 000 евро, със заявка за дългосрочна подкрепа за постигане на двуцифрен ръст. 

Виктор Манев е съосновател и управляващ партньор на IMPETUS Capital. Знаково име за света на инвестициите в България, със сериозен международен опит. Кариерата му започва като главен финансист в Центъра за масова приватизация (ЦМП), а през 1998 г. основава нишова консултантска компания, която участва в набиране на капитал и сделки за фондове за дялово финансиране. С компанията си той консултира сделки за над 500 млн. евро в Централна и Източна Европа. През 2015 г., заедно с Николай Мартинов, създава IMPETUS Capital. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии