Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

IMPETUS Capital и Sequoia Capital са сред отличените VC фондове, инвестиращи в европейски AI стартъпи

IMPETUS Capital, Sequoia Capital, Btov Partners и още 7 venture capital фондове са сред инвеститорите в европейски стартъпи, развиващи AI технологията, предава 150sec.com. Изданието се фокусира върху инициативата на ЕС  European Tech Champions Initiative, чиято цел е да подпомогне европейските иноватори в надпреварата им с дългогодишните технологични центрове в САЩ и Азия в сферата на развитието на AI.

 European Tech Champions Initiative разполага с първоначален капитал от 3,75 млрд. евро за финансиране на AI проекти в Европа. С този капитал ETCI цели да развие най-добрите иновативни идеи на европейските компании в сферата на AI и да ги направи привлекателни за последващо финансиране от европейски VC фондове. Инициативата стартира през февруари 2023 г., комбинирайки финансови вноски от 5 европейски държави – Германия, Франция, Испания, Италия и Белгия. Потенциалът пред използването на изкуствения интелект AI е огромен и ЕС иска да даде възможност на европейските компании да бъдат конкурентоспособни на САЩ и Азия.

Инвестиция в AI бъдещето на транспортната логистика

В края на февруари 2023 г. IMPETUS Capital участва в общ рунд за 2,5 млн. евро финансиране на Transmetrics заедно с фонда на Европейския съвет по иновации (EIC). Тази инвестиция поставя IMPETUS Capital като част от престижната класация на VC фондове, инвестиращи в огромния потенциал за развитие на AI в Европа.

Българската Transmetrics оптимизира логистичното планиране на транспортните компании, като използва силата на прогнозните анализи и изкуствения интелект (AI) и позволява на карго превозвачите да изчисляват празното пространство в своите транспортни средства. Набраното финансиране ще бъде използвано от Transmetrics за подпомагане на изследователската и развойната ѝ дейност, както и разширяване на клиентската база в нови пазари. Благодарение на софтуера на Transmetrics могат да бъдат спестени до 25% от транспортните разходи и оптимизирани до 34% от свободното пространство в превозните средства. Основателите на компанията вярват, че използването на AI може напълно да предефинира и промени логистичния бранш, като осигури по-високи оперативни ползи и намали вредното въздействие на индустрията върху околната среда.

Transmetrics предлага продукта си на пазар оценен на 9,5 трилиона долара през 2022 г. Според прогнозите глобалният логистичен пазар ще достигне стойност от 12,975 трилиона долара през 2027 г.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии