Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

3 урока за успешни инвестиции от Уорън Бъфет

Едно от най-чаканите събития в света на финансите е традиционното годишно писмо на Уорън Бъфет до инвеститорите на Berkshire Hathaway. Писмото на председателя е дълъг текст, предшестващ отчета за представянето на инвестиционното дружество. Тези писма, по мнението на множество анализатори, съдържат едни от най-ценните съвети за капиталовите пазари и финансовата индустрия в глобален мащаб. Написани на достъпен език в специфичен за Уорън Бъфет стил, тези писма са били настолно четиво за милиони инвеститори.

Често наричат Уорън Бъфет „Оракула от Омаха“, заради способността му да предвижда събития не само във финансовия свят, затова на писмата му към инвеститорите на Berkshire Hathaway се гледа като на прогноза. Писмата на Бъфет задават тона за традиционната годишна среща на инвеститорите на фонда му, известна като „Финансовия Уудсток“.

В края на февруари беше публикуван отчета на Berkshire Hathaway за 2022 г. и предшестващото го писмо на 92-годишния председател на фонда. Ето и 3 важни урока за всеки инвеститор, които Уорън Бъфет споделя в него:

1. Инвестирайте в стойност

Аз и Чарли не избираме акции, ние избираме бизнеси“

Това изречение е сентенция на най-прокламираната инвестиционна философия на Бъфет и неговия дългогодишен съдружник Чарли Мънгър. Най-известният инвеститор в света не веднъж е защитавал тезата си за инвестиции в стойност. Бъфет твърди, че най-добрата инвестиция е не в компании, които са на върха и акциите им се търгуват скъпо, а в компании, които имат голям потенциал за развитие.

„Нашата цел е да правим смислени инвестиции в бизнес с потенциално добри икономически характеристики в дългосрочен план и благонадежден мениджмънт. Моля обърнете внимание, че избираме и купуваме акции на компании, въз основа на очакванията ни за дългосрочното им развитие и бизнес ефективност, а не защото ги разглеждаме като средство за печалба от  бързи и добре преценени покупки и продажби на акции.“ По този начин Бъфет обяснява взимането на решения коя компания да добави в портфолиото на Berkshire Hathaway.

2. „Ефективните“ пазари съществуват само на теория

През 60-те години на миналия век възниква нова теория за финансите на т.нар. „чикагска школа“. Един от най-важните компоненти на тази теория е хипотезата за „ефективния“ пазар. Според тази хипотеза обединените усилия на милиони мотивирани, информирани и обективни инвеститори, карат информацията незабавно да се отразява върху пазарните цени, така че активите да дават справедлива възвращаемост с коригиран риск. Тази хипотеза дава основание за най-известната сентенция на чикагската школа – „не можете да биете пазара“.

В писмото си до инвеститорите на Berkshire Hathaway обаче Бъфет заявява – теорията за ефективните пазари не се оправдава на практика. Какво има предвид той?

Бъфет, въпреки многобройните доказателства за гениални инвестиционни решения, които е взимал през годините, никога не се е стремял да бие пазара. Неговата цел е съвсем друга. По думите му едно от най-големите предимства през годините за инвестициите на Berkshire в публични компании е фактът, че понякога е лесно да купиш части от чудесен бизнес на добри цени.

“От решаващо значение е да бъде разбрано, че акциите често се търгуват на напълно смешни цени, независимо дали са високи или ниски “, обяснява Бъфет. “В действителност борсово търгуваните акции и облигации се държат озадачаващо, техните движения могат да бъдат разбрани и обяснени само в ретроспекция“, добавя 92-годишния инвеститор.

Това е поредното обяснение на Бъфет защо е важно да се инвестира в бизнес с перспектива, а не в „цена“, която е продиктувана от не съвсем разбираеми фактори. Цената на акцията на дадена компания в даден момент много често не отразява нейната реална стойност. Можете да инвестирате в перспективни акции, а те да се окажат „балон“ или да платите малко за акции, които да ви донесат голяма възвращаемост с времето. Важно е да разбирате и да виждате потенциала в бизнеса, който стои зад тези акции.

3. Постоянството и дългосрочността се отплащат

Много анализатори и биографи на Уорън Бъфет говорят за неговата пословична скромност. Тя проличава и в тазгодишното му писмо до инвеститорите. Според него в последните 58 години начело на управлението на Berkshire Hathaway неговите инвестиционни решения са 50/50. „Понякога мои грешни ходове, бяха спасени от голяма доза късмет“, казва Бъфет. По неговите думи задоволителните резултати на Berkshire са плод само на няколко много добри решения – по 1 на всеки 5 години. Урокът на Бъфет за инвеститорите е: „Плевелите изсъхват, докато цветята цъфтят. През годините са нужни само няколко отлични решения, за да направят чудеса. И, да, помага да започнете рано и да живеете до 90 години“.

Добрите решения на Бъфет или „победителите“, както ги нарича, са инвестициите в Coca-Cola през 1994 г., American Express, Bank of America, Chevron, HP Inc, BNSF, BH Energy и др. Тези инвестиции са донесли огромна възвращаемост на инвеститорите във фонда. Всеки, който е инвестирал в Berkshire през 1965 г. до 2022 г. е получил 3 787 464% възвращаемост! За сравнение индексът S&P 500 за този период е донесъл възвращаемост от 24 708% включително дивидентите.

Рискът е неизменна част от инвестицията. Без риск трудно можете да получите добра доходност за парите си. Важното е да инвестирате в диверсифицирано портфолио, т.е. в портфейл, който включва компании в различна фаза на развитие и в различни сектори на икономиката. Добре е да проучите компаниите, в които ще инвестирате или да се доверите на опи