Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Storied Data набира до 15 милиона долара

Storied Data, компанията от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, която променя публикуването на данни в дигитален формат, е в процес на набиране от 10 до 15 милиона долара в подкрепа на пазарната си стратегия и разрастването си в Европа и САЩ. 

Радо Которов, съоснователят и изпълнителен директор на Storied Data, каза пред бизнес изданието Mergermarket, че целта е средствата да бъдат осигурени между септември и края на ноември, като ще бъдат насочени към маркетинг и продажби на целеви пазари. 

Которов сподели, че динамичният файл формат на Storied Data е продукт, който променя пазара и съответно е с по-дълъг продажбен цикъл. Допълнителните средства ще помогнат за реализиране на продажби в по-кратък срок. 

Storied Data е провела вътрешна оценка на стойността, в сътрудничество с настоящите инвеститори, като е използвала сходни инвестиционни рундове за съпоставка. Компанията се стреми да привлече инвеститори с опит и мрежи от контакти, които да подпомогнат растежа ѝ в САЩ и в Европа, казва Которов. Той оценява, че планираният капитал ще покрие разходите на компанията за 24 месеца, като добавя, че в последните осем месеца Storied Data генерира приходи и има висок марж на печалба.

От основаването си през май 2022 г., Storied Data е набрала 860 000 долара– чрез инвестиция от над 500 000 долара от фонда на IMPETUS Capital ИмВенчър II в средата на 2022 г, японски институционален инвеститор и международни банкери с индивидуални инвестиции. С настоящето набиране на капитал, Storied Data планира да увеличи броя на служителите си от настоящите 12 до между 40 и 60. 

Двамата първоначални съоснователи на Storied Data са Которов и Уилям Дж. Форд, Главният технологичен директор като към тях в последствие се присъединяват още пет човека. Общо притежават мажоритарен дял. Которов е бивш CIO (Главен директор по иновациите) на Information Builders Inc, компания за бизнес анализи и управление на данни, подкрепена от Goldman Sachs Private Capital Investing и придобита при пазарна оценка от 1 милиард долара през октомври 2020 г. Двамата с Форд са работили по продукта през последните 15 години–първоначално разработват инструмент за доклади, базирани на данни, а в последните две години го допълват с възможността за публикуване. 

Storied Data обединява в себе си индустриите за дигитални документи, бизнес анализи и създаване на HTML без употреба на код. 

При създаването на своя нов формат, Storied Data е воден от принципа, че той трябва да има най-добрите характеристики на PDF и HTML, да е стандартен, преносим, универсален и да позволява обработка и анализ на данните и създаването на презентации без писане на код. Този унифициран формат спестява време, пари за лицензи, нуждата от обучение на различни видове софтуер, както и скъпата употреба на сървъри. 

Радо Которов вижда като потенциални инвеститори фондове и хора, които се целят към стартъпи, които променят пазара, като Sequoia, Founders Fund, Marc Andreessen, Accel Partners, Kleiner Perkins и съоснователят на PayPal Питър Тийл. 

В настоящия етап Storied Data се стреми да привлече още повече потребители от различни индустрии. Фокусът на компанията е върху финансови институции и държавни агенции, които публикуват различни документи, заради законови изисквания. Storied Data работи с най-големите такива организации в Европа, което ѝ носи допълнителна разпознаваемост. Навлиза и в Гърция, където ще помага на държавните институции за по-висока прозрачност и по-бърз обмен на данни. Същевременно подписва договори и с летищата в Атина, Доха и Казахстан. Води преговори и с големите рейтингови агенции.

Част от настощяите клиенти на Storied Data са Европейския съвет за обезпечени облигации, Българска фондова борса, Eurobank, Deloitte и европейската асоциация за финансови инструменти PCS Group.

 С разширяването на броя на потребителите си, Storied Data върви към постигането на целта си – да превърне формата си в екосистема, коренно променяйки публикуването на данни.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии