Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

По пътя към успеха: Историята на SoCyber от етичното хакерство до експертизата по информационна и киберсигурност

Наскоро основателят и изпълнителен директор на SoCyber Красимир Коцев участва в подкаста “Истината за…” с водещ Надя Обретенова. По време на гостуването си той разказа за пътя към успеха- своя собствен и този на екипа си, с който вече 6 години работят заедно за повишаване на сигурността на бизнеси в различни области и индустрии.

Своят кариерен път Красимир Коцев стартира, когато е едва на 14 год. Първоначално проявява интерес към т.нар. “етично хакерство” и започва по своя инициатива да проверява сигурността на различни системи. Скоро след това е нает като системен администратор в голяма корпорация в България. 

На по-късен етап започва да се занимава със системи за мултифакторна автентикация, а не след дълго в друга компания с тестване и одитиране сигурността на системите. В следващите 10 години преминава през различни професии в големи фирми и корпорации, които го доближават до най-голямата му мечта- да се занимава с киберсигурност.

Повечето хора не са наясно какво всъщност прави един експерт по киберсигурност и информационна сигурност. Казано на достъпен и разбираем език специалистите в тази област са “етични хакери” и одитори по сигурността на системите. Красимир Коцев ги оприличава като “кибер полицаи”, които проверяват сигурността  и се опитват да защитят една система преди тя да бъде хакната от “злонамерени хакери”.

За да се занимава един човек с киберсигурност, то той трябва да има познания по компютърни мрежи, програмиране и системна администрация. Освен това той трябва да знае как работи комуникацията в интернет пространството. Когато придобие всички тези знания, едва тогава може да специализира и да започне да се занимава с киберсигурност. 

В интервюто за подкаста “Истината за…” Красимир Коцев разкрива интересни факти за проекта, по който работи с НАТО, както и какви са начините да бъдете наети в международната институция. Противно на очаквания му структурата на НАТО да е снабдена с най-новите технологии, се оказа точно обратното. Международната организация е доста тромава в това отношение. И има защо! Главната цел е опазване сигурността на информацията. 

“Не винаги сигурността на информацията е свързана с последния писък на технологиите. Много е важно, когато се внедряват нови неща в една система, всичко да бъде документирано. В НАТО това се прави доста активно. Информацията там се контролира на много и различни нива, което забавя работата с нея”, споделя Красимир Коцев.

Връщайки се в България Красимир Коцев събира екип и започва разработването на продукт, който да отговоря за сигурността на фирмено и на бизнес ниво за компании в областта на енергетиката, финансите, здравеопазване, фармация и др. Така се появява Socyber. И докато през 2018 год. стартира с начален капитал от 1000 евро, мин