Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Shelly Group обяви рекордни приходи и силна перспектива за растеж

Shelly Group (FRA:SLYG) обяви продължаващ двуцифрен ръст на приходите и печалбите за първите девет месеца на 2023 г.  Приходите са 44,1 млн. евро и растат с 49,3%–сходен темп с миналогодишния спрямо същия период, който отговаря на годишната цел на компанията. Оперативната печалба (EBIT) се покачва със 68,6% – от 7 на 11,9 млн. евро. Паричните потоци възлизат на 18,1 млн. евро към края на Q3 и заедно със солидното капиталово съотношение от 84,6% осигуряват достатъчно средства за финансиране на бъдещия растеж. 

Устройствата на Shelly Group имат значителна популярност – близо 11 млн. устройства са продадени от 2018 г. досега, а потребителите на облака на компанията са 1 100 000, като над 400 000 са се присъединили през последните девет месеца. През изминалата година, компанията пуска на пазара най-големия брой нови устройства в историята си. 

На онлайн презентацията на резултатите, двамата изпълнителни директори на компанията, Димитър Димитров и Волфганг Кирш, обявиха насоката на компанията към цялостни интелигентни решения за управление на сгради, включително и за професионални клиенти. 

Представянето на Shelly Group на капиталовите пазари е впечатляващо – цената на акциите ѝ се увеличава близо два пъти от май 2023 г. Компанията полага целенасочени усилия, за да се популяризира сред инвеститорите като ръководния екип участва в пет конференции и три roadshows. Предстои представяне на конференцията Micro Cap Club в Чикаго. Г-н Кирш разказа за силния интерес към Shelly Group при представянето на компанията на изложението за техника за дома, IFA, в Берлин през септември. По време на изложението, ръководният екип на Shelly Group провежда първоначални разговори с френския енергиен гигант EDF–евентуално бъдещо партньорство би позволило на компанията да монетизира данните за потребление на енергия, които събира.  

Shelly Group прави значителни стъпки в бизнес развитието си. През септември, компанията сключи рамков договор за доставка на Shelly Pro 3EM устройства за Vodafone, които ще помогнат на телекомуникационния гигант да постигне своите ESG (околна среда, социално измерение и управление) цели. Shelly Group сключи и стратегическо партньорство с популярния в Европа производител на “балконски” фотоволтаични електроцентрали Zendure. Компанията ще интегрира своите датчици за измерване на енергията с апликацията на Zendure. Shelly Group е в разговори за сходни партньорства с множество други производители на възобновяеми източници на енергия за дома. 

В основата на успеха на Shelly Group е общността около бранда, каза Кирш. Независимите онлайн групи за поддръжка на клиенти имат над 100 000 потребители, а над 200 000 души следват онлайн канали, свързани с бранда. 

Г-н Кирш обясни, че Shelly Group постига високи резултати в условия на предизвикателства на пазара за умни устройства, защото предлага качество на разумна цена. През изминалите месеци, компанията пусна няколко нови категории продукти – Shelly-Qubino със Z-Wave свързаност, Shelly Blu Line с Bluetooth, както и Shelly Pro за професионалния пазар. Shelly Premium App вече е на пазара и започва да носи приходи от абонамент. Г-н Димитров сподели, че повечето абонати избират едногодишния план, а нивото на отписвания е ниско.  

Димитър Димитров разказа, че през последната година компанията е пуснала на пазара 19 нови устройства от сериите Shelly Plus, Shelly Qubino и Shelly Pro. Също така, Shelly Group въведе новата си Bluetooth линия с продукти, които осигуряват сигурността на достъпа. За Черен петък, компанията въвежда два комплекта продукти – Shelly Smart BLU и Shelly Grand Smart BLU. 

Основен пазар за Shelly Group остава DACH (Германия, Австрия, Швейцария), където приходите се удвояват за една година, до 22,1 млн. евро, и допринасят за 50% от общите приходи на компанията. Растежът на приходите във Франция от 23,2% на годишна база и ангажирането на силен местен екип по продажбите дават положителна перспектива за следващата година. Продажбите извън Европа не са приоритет засега, но пазарният потенциал, включително в САЩ, остава значителен. Брутната печалба нараства със 71% на годишна база–това се дължи на оптимизация на разходите, а не на повишени цени, подчерта Кирш. Растежът е значителен спрямо 2022 г. въпреки удвояването на броя на служителите, основно в сферата на изследователската дейност, маркетинга и продажбите. 

В целите си за Q4, Shelly Group планира да създаде солидна основа за бъдещето конкурентно предимство на продуктите си като продължи да налага новия Shelly чип и разработва собствената си оперативна система. Очакват се силни продажби за Черен петък по различни канали. Инвестицията в човешки ресурси се отплаща като компанията разполага със силен екип от разработчици, чрез който се адаптира към потенциални проблеми с веригите на доставка и нови тенденции като стандарта за свързаност Matter. 

Основна средносрочна цел на Shelly Group е трансформацията ѝ от хардуер и софтуер бранд към цялостна платформа за “интернет на нещата” (IoT) устройства. Компанията има готов производствен капацитет, за да посрещне растящото търсене и планира да използва разработката на собствените си чип и платформа като конкурентно предимство. Развитието на нови продукти продължава. Компанията планира да въведе продуктите от трето поколение през 2024 г. – те ще използват новия Shelly чип, ще поддържат стандарта за свързаност Matter и ще осигурят допълнителни функционалности. 

За 2023 г., Shelly Group планира годишен растеж на приходите с 51% до 72 млн. евро и на оперативната печалба (EBIT) с поне 63,5% до над 17 млн. евро.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 40 лв. – повече от 30 пъти увеличение за осем години.  

Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да постигне приходи от 200 млн. евро до 2026 г–ръст от над 320% спрямо 2022 г. Последните данни потвърждават изключително силното ѝ развитие.

Сподели