Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Shelly Group автоматизира управлението на фотоволтаични паркове

В резултат на предизвикателствата, пред които напоследък се изправят производителите на енергия, Shelly Group  в партньорство с ECO Energy разработиха система за автоматизация управлението на фотоволтаичните паркове. Иновативната система е съвместима с над 90% от инверторите, които се използват във фотоволтаичните централи. Тя дава възможност производителите, операторите и търговците на енергийната система едновременно да контролират множество инвертори и слънчеви паркове. 

Иновативната система за автоматизация  притежава лесно и интуитивно управление. Единствената задача на производителите, оператора или търговците на преносната мрежа е да посочат часовете, през които производството е необходимо да бъде намалено. Разработеният от Shelly Group и ECO Energy продукт автоматично прекратява или ограничава производството на избраните или групата избрани фотоволтаични паркове или електроцентрали. 

„Да се сблъскаме с електропреносна мрежа, наситена със слънчева енергия в пикови часове, е съвременен парадокс на изобилието“, споделя Димитър Димитров, главен изпълнителен директор и създател на Shelly Group. „Нашата цел е не само да решим настоящия проблем на прекомерно производство, но и да сме пионери в създаването на по-умна и гъвкава система, която защитава интересите на нашите клиенти и партньори, и поддържа стабилността на електропреносната мрежата. Сътрудничеството между Shelly Group и ECO Energy е пример за нашата ангажираност към иновациите и отговорността ни към нуждите на пазара. Нашето решение е доказателство за това, какво може да се постигне, когато технологията срещне предвидливостта в динамичния пазар на електроенергия“, допълва още Димитър Димитров.

Отдалечените процеси по контрол и управление позволяват да се правят корекции в реално време. Те  дават възможност за нарастване или намаляване на производството на конкретен обект или група обекти в диапазон от 0 до 100% от реалната мощност в бъдеще. Иновативната система за управление и контрол позволява още да бъде автоматизирана съгласно борсовите цени за ден напред или за 15 минути и следи почасово за обема произведена енергия. При необходимост може да коригира работата на инверторите, за да не надвишат заявеното производство или при възможност да го увеличат по заявка на търговците.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. За 8 години акциите на компанията реализирана увеличение от близо 40 пъти.

За първото тримесечие на 2024 год. Shelly Group отчита над 45% ръст на приходите от продажби на устройства и свързаните с тях услуги. Прогнозите на съветът на директорите за текущата финансова година са продажбите да се увеличат до 205,4 млн. лв. (за периода януари-март те са в размер на 40,2 млн. лева), а печалбата преди данъци и лихви да достигне до 50,9 млн. лв. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии