Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Shelly – функционалност отвъд обичайните “умни” устройства

The Verge, една от най-популярните онлайн медии за технологии, направи обзор на два от новите високотехнологични продукта за “умен дом” на Shelly Group–сензор за температура и влага H&T Gen3 и релейния превключвател Shelly 1 Mini Gen3.  

Устройствата на Shelly Group са “по-умни” от обичайните умни устройства, пише The Verge. Те се свързват чрез Bluetooth и WiFi, като всяко от тях може да усилва Bluetooth или WiFi връзката като позволява по-добър сигнал за другите устройства. Устройствата не изискват хъб и могат да работят, свързани в локална мрежа или чрез облака. Ентусиастите на “умен дом” технологиите предпочитат устройствата на Shelly Group, защото могат да ги настройстват чрез micro-JavaScript, използвайки платформи за по-напреднали от типа на Home Assistant. 

На изложението CES 2024 през януари в Лас Вегас Shelly Group представи новия си чип с 8МВ памет, който е вграден в сензора за влага и температура H&T Gen3. Той има двойно по-голяма памет от по-старото поколение, осигурява по-гладка работа и по-бърза реакция, като същевременно е готов за интеграцията на нови функционалности. H&T Gen3 може да бъде фиксиран на стена или на собствената си стойка, разполага с часовник и вече се предлага с корпус в матов черен цвят. 

H&T Gen3 може да контролира печка, която е включена в смарт контакт на Shelly или да изключва вентилатора в банята, когато влагата спадне. Някои от по-необичайните приложения включват и контрол на температурата и влагата във винени шкафове или хумидори за пури.   

Сензорът работи чрез собствената апликация на Shelly, но може и да се свързва с платформи за автоматизация на дома като Google Home, Alexa или Samsung SmartThings, уточнява The Verge.

Всички устройства от ново поколение на Shelly съвместими с Matter – стандарт за оперативна съвместимост с отворен код, който позволява на интелигентните устройства за дома на всеки производител да се свързват с други устройства директно и локално без облак. 

The Verge разглежда и Shelly 1 Mini Gen3–новите устройства са 35% по-малки от продуктовата линия Shelly Plus.

Новият, по-малък размер позволява по-лесната инсталация на устойствата на релейните превключватели. Те автоматизират осветление, гаражни врати и системи за поливане. Въпреки че превключвателите на всички “интернет на нещата” производители са с все по-малък размер, Shelly 1 Mini Gen3 са от най-малките на пазара. 

Основна средносрочна цел на Shelly Group е трансформацията ѝ от хардуер и софтуер бранд към цялостна платформа за “интернет на нещата” (IoT) устройства. “От създател и производител на устройства за автоматизация на дома, Shelly Group се превръща постепенно в технологичен доставчик. Това се случва чрез нашия чип, чрез нашите модули и чрез доставката на нашата технология на други производители. Shelly Group се позиционира като технологичен лидер, който създава иновации,” коментира Димитров.  

Компанията има готов производствен капацитет, за да посрещне растящото търсене и планира да използва разработката на собствените си чип и платформа като конкурентно предимство.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 58 лв. – повече от 40 пъти увеличение за осем години.  

Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да постигне приходи от 200 млн. евро до 2026 г.–ръст от над 320% спрямо 2022 г. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии