SoCyber получи 150 хил. евро финансиране от ИмВенчър II

Румен Соколов, редактор във Forbes

Photo by rawpixel.com - www.freepik.com

19.05.2022 г.

Българската компания за киберсигурност SoCyber е получила 150 хил. евро първоначално финансиране от фонда ИмВенчър II за да развие собствения си продукт Kikimora, съобщи за Forbes България изпълнителният директор на SoCyber Красимир Коцев.

Средствата от това финансиране ще бъдат използвани за доразработване на функционалностите на продукта, част от тях ще бъдат вложени в маркетинг и продажби. Продуктът ще бъде представен и пред аудиторията на специализирани конференции,” каза още Красимир Коцев. При необходимост ще бъде увеличен и екипа, който в момента е 15 човека.

Финансирането се осъществява чрез конвертируем заем, предоставен на “СоуСайбър” ООД от Имвенчър II, фонд на компанията “Импетус Капитал”, в която съдружници са Виктор Манев и Никорай Мартинов. ИмВенчър II влиза във финансираното дружество и като съдружник с един дял.

“Стратегията ни е да инвестираме в сектори с двуцифрен годишен ръст в следващите 5 години. Киберсигурността се очаква да расте с общ годишен темп на нарастване на приходите в годините 2022-27 с 13.3%. От другата страна, младата българска компания SoCyber е постигнала ръст на продажбите от 137% в последните 3 години. Считаме, че екипът на компанията ще използва познанието си и инвестицията да поддържа ръст на приходите по-голям от очакваното за индустрията,” каза за Forbes България Николай Мартинов.

Приходите на SoCyber за 2021 г. са 651 хил. лв., като плановете са те да надхвърлят 2 млн. лв. през 2025 г.

Компанията SoCyber е създадена през 2018 г. от Коцев и е специализирана в тестване на сигурността на приложения и мрежи и предоставянето на сигурност като услуга (Security as a Service) в различни сектори. До сегашното финансиране, компанията разчита на собствени средства, през миналата година получава и малък грант от ЕБВР.

“Първите две и половина години SoCyber се развиваше като нишова компания за услуги, като по време на работа с клиенти бяха набелязани няколко проблема, които не бяха решени до момента,” допълва Красимир Коцев. Така се ражда идеята за Kikimora – продукт за управление на уязвимости. Продуктът дава възможност за предоставяне на централизиран достъп и управление за уязвимости за всяка една компания, потребител на такъв тип услуги, предоставя на лесна опция за интеграция със скенери и решения и изготвя специфични доклади.

Плановете са основната версия на продукта да е готова към август-септември и той да бъде представен на по-широк кръг потребители. Компанията вече има абонати, които тестват продукта, а идеята е верифицирана с бизнеси от секторите газ и електричество с проверки за пробиви по отношение на данните. Следващата стъпка е развитието на решението в посока machine learning, за да може автоматично да разпознава риска за дадена компания и да отстранява уязвимостите.

За тази цел вече се работи и по следващ рунд финансиране, което да бъде осъществено при първа възможност. “В срок от шест до 12 месеца ще търсим търсят 400-500 хил. евро, които са необходими за следващите две години за да бъдат доразработени останалите функционалност на продукта и той да стане разпознаваем на пазара,” уточнява Красимир Коцев. Целите са основен пазар да бъде САЩ, с вторични пазари Великобритания и Западна Европа.