Мартинов, Impetus Capital: Трябва да се вдигне тавана за емитенти на BEAM пазара

Даниел Николов, Бизнес Старт, Bloomberg TV Bulgaria

28.06.2021 г.

Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital, „Бизнес старт“, 29.06.2021 г.

Държавата трябва да насърчава технологичните компании в страната, които страдат в развитието си заради недостатъчно добрия достъп до рисков капитал. Това заяви Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

На борсата във Франкурт може да се набира капитал по облекчена процедура (без проспект) до 8 млн. евро, докато при нас първоначално беше до 1 млн. В момента таванът на BEAM пазара е 3 млн. евро. Ако искаме да сме равноправни в Европа, не трябва да се прострелваме сами в крака, веднага трябва да се промени това правило и таванът в България да се вдигне също до 8 млн евро, обясни Мартинов.

Друга важна промяна, която може да направи Българска фондова борса на BEAM пазара е да допусне пропорционалното разпределение на акциите при презаписване.

„Българският капиталов пазар беше изпаднал в летаргия последните години и движението на цените беше малко дори при качествените компании. Инвеститорите свикнаха, че няма значение кога ще купят, а основната доходност се формираше от дивиденти. С началото на търговията на технологичните компании значението на момента на навлизане на пазара отново върна силата си и това ескалира особено при по-малките фирми“, каза Мартинов.

Инвестиционните посредници имаха предимство пред малките инвеститори, защото правиха предварителни поръчки и изкупиха акциите, коментира Мартинов последните сделки на борсата.

Трябва да се вземат мерки да се направи реално представянето на малките инвеститори в управлението на компаниите.

Запитан за възможността за въвеждане на мобилно приложение за търговия с акции, Мартинов коментира, че това може да има положителн резултат, но е много закъсняло като идея.

Инвестиционната стратегия зад публичното предлагане на "ИмПулс I" ще бъде насочена към намирането на силни екипи, които инвестират в растящи експортнонасочени иновативни компании.

"Говорим за двуцифрен растеж на приходите“, добави Мартинов. „Това, което расте бързо днес, е голямото утре.“

За нас е цел да можем да дадем добавена стойност на компанията с процеси и техники за нейното развитие, каза той. Става дума за сектори, които могат да очакват двуцифрен растеж през следващите 5 до 10 години – big data, биотехнологии, Internet ot Things.

В коментар за резултатите от действията на Федералния резерв и Европейската сцентрална банка върху капиталовите пазари Мартинов заяви, че централните банкери ще дадат преднина на инфлациятa. „Правителствата вече са пристрастени към нулевите лихви.“

За евентуалния балон при криптовалутите Мартинов смята, че „това е планетарен балон и може да се надува много. Ако приемем, че те ще бъдат свръхнадценени в даден момент, те ще бъдат свръхнадценени много.“

Повече за идеите за подобряването на българския фондов пазар, намеренията на "ИмПулс I" и проблемите пред технологичните компании може да гледате във видеото.

Този разговор не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.