"ИмПулс I" набира близо 6 млн. лв. капитал за инвестиции в растящи компании

Иглика Филипова, Капитал

30.06.2021 г.

Предлагането на BEAM е на 7 юли, като ще има прозорец за поръчки от малки инвеститори

Ново дружество - "ИмПулс I", зад което стоят Николай Мартинов и Виктор Манев от "Импетус капитал", ще опита да набере до 5.9 млн. лв. на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Първичното публично предлагане е насрочено за 7 юли, като първите 40 минути от записването са определени специално за малки инвеститори с поръчки до 10 хил. акции. Набраните средства ще бъдат насочени към растящи публични и непублични компании, като на инвеститорите ще бъде предложена комбинация от възможност за дивидент и дългосрочно вложение.

IPO
"ИмПулс I" ще предложи до 5.334 броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност между 1 и 1.1 лв. Емисията ще се смята за успешна, ако бъдат записани най-малко 500 хил. акции. "ИмПулс I" беше регистрирано през март тази година с 590 хил. лв. капитал, така че при записване на цялата емисия капиталът на дружеството ще надвиши 5.9 млн. лв. Мениджър по предлагането е "Карол".

Новост при тази емисия е, че в началото на аукциона на 7 юли - от 9.30 до 10.10 ч., ще се допуска въвеждането само на поръчки до 10 хил. акции, след което ще продължи без тези ограничения. Целта е да се даде възможност на малките инвеститори да се включат, тъй като при предишни подобни IPO-та на BEAM целият предложен пакет книжа се изкупуваше от един участник (посредник) в рамките на части от секундата.

"Има интерес от големи инвеститори - физически и институционални, и в момента те се насочват да пуснат две поръчки - до 10 хил. акции и друга, голяма. По този начин ще могат да влязат, макар и с малък дял, който могат да увеличат, като започне търговията", каза Манев за "Капитал". "По този начин създаваме и по-устойочива ликвидност", добави той.

Инвестиционен фокус
Капиталът ще бъде насочен към иновативни компании, като по думите на Манев не е задължително да са от IT сектора - важно да имат иновативен подход, който в крайна сметка да ги прави печеливши. Средствата ще бъдат използвани за нови инвестиции, но с тях може да се осигури и допълнителен капитал за компании, в които "Импетус" вече е инвестирал.

За момента дружеството се цели в по-големи компании с приходи от поне 1 млн. лв. "Опитът ни с "Алтерко" и "Дискордия" показа, че дадохме огромен тласък на компании, които вече имат размер", обясни Манев.