"Импулс I" записва 15% ръст при дебюта си на БФБ

Снимка: БФБ

автор Веселина Василева, редактор Десислава Попова, investor.bg

11.07.2021 г.

При удара на борсовата камбана Николай Мартинов от Impetus Capital пожела на БФБ да излезе от десетилетието на застоя и да влезе в десетилетието на растежа

Временната емисия на „Импулс I“ АД дебютира на Българската фондова борса с двуцифрен ръст в цената, като за първи път права върху записани акции на ново публично дружество се търгуват толкова скоро след първично предлагане на пазара.

Временната емисия на „Импулс I“ АД записва ръст от близо 15% до 1,265 лв. за брой два часа след официалния старт на търговията. Сключените сделки малко преди 12 часа са 56, а оборотът достига 85,4 хил. лв.

„Приветстваме "Импулс I" и сме убедени, че ще станат инкубатор за компании, които да търсят гориво за своя растеж и развитие чрез пазарите на Българска фондова борса“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

При удара на борсовата камбана Николай Мартинов от Impetus Capital пожела на БФБ "да излезе от десетилетието на застоя и да влезе в десетилетието на растежа".

Пред Investor.bg той обясни, че работата е съсредоточена върху търсенето на нови 4-6 иновативни компании, докато таванът за набирания капитал през пазара Beam не бъде увеличен от 3 на 8 млн. евро, като изрази надежда това да се случи през следващата година. Сега ще се инвестира основно във високотехнологични и иновативни компании.

„Също така има и компании от реалната икономика, които оглеждаме внимателно. При непубличните дружества може да се постигне по-добра цена“, обясни Мартинов, добавяйки, че в България има около 10 хиляди компании, които растат двуцифрено и две от тях вече са листнати на пазара за растеж.

Не се планира всички компании, в които инвестира дружеството, да станат публични. „Предпочитаният изход е публично излизане. Но световната практика показва, че не всички компании излизат на борсата. За около 2/3 от тях няма да има публичност, такива компании по-трудно биха получили разбиране от пазара и ще имат друго развитие чрез покупка от институционален или стратегически инвеститор. Около 30-35% от портфолиото ще бъде качено на пазара“, заяви Мартинов.

Временната емисия на "Импулс I" включва 5 334 000 броя права върху записани акции с индикативна референтна цена от 1,10 лева. Тя се търгува под борсов код: IMP1. Търговията с нея ще продължи до датата на вписването на увеличението на капитала на дружеството в Търговския регистър.

Това стана възможно след промяна в правилата на пазара, одобрена от Съвета на директорите на борсовия оператор. Целта на промяната е да запази динамиката и интереса на инвеститорите към акциите на компаниите, които предстои да бъдат листнати на beam, в периода между IPO-то и вписването на увеличението на капитала на фирмите в Търговския регистър. Подобна възможност ще продължи да съществува на БФБ, подобно на почти всички модерни борсови пазари, но ще бъде по избор на емитента.

Първичното публично предлагане на „Импулс I“ АД се проведе на 7 юли, като компанията успя да набере близо 6 млн. лв. за инвестиции в растящи компании. Интересът към третото дружество на пазара за растеж на БФБ беше голям, като акциите бяха презаписани 1,5 пъти.

Около 70% от ресурса се предвижда да бъде насочен към компании извън БФБ. Основният критерий при тях е да имат двуцифрен растеж, да са иновативни и да отчитат от минимум 1 млн. лв. приходи. Останалите 30% ще са за дивидентни публични и непублични компании.

Една от най-успешните инвестиции на Impetus Capital е „Алтерко“. Все още не се разкрива в кои компании ще инвестира дружеството, за да не се изкривят спекулативно цените на тези дружества. „Импулс I“ ще инвестира във вече съществуващия фонд „Имвенчър 2“, а не директно в компании, като така ще бъде постигната по-голяма диверсификация.

„Професионалните инвеститори и институционалните инвеститори предпочитат да управляват инвестициите си сами и предпочитат да инвестират в алтернативния инвестиционен фонд Имвенчър II или директно в самите растящи компании. Непрофесионалните инвеститори нямат времето и възможността да прегледат данните и да се срещнат с около 15 - 20 растящи компании, за да изберат една за инвестиции, а самите компании се нуждаят обикновено не от 2 - 10 хиляди лева, а от 500 хиляди до няколко милиона лева“, коментира в интервю пред Investor.bg Николай Мартинов преди IPO-то на акциите.

Тогава той посочи, че "Имвенчър II" вече има 5 инвестиции, с увеличението на капитала ще се постигнат поне още 4-6 други компании в него и като се добавят още 4-6 дивидентски растящи компании "Импулс" ще има около 13-17 компании, което вече е относително добра диверсификация на риска още от първата година на съществуване на "Импулс".