Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Инвестицията в иновации е устойчива инвестиция

„Всяка иновация в технологиите, намалява разходите, а в повечето случаи те са свързани с консумацията на енергия или горива. Следователно инвестицията в иновации е инвестиция в устойчив бизнес.“ Това заяви съоснователят на IMPETUS Capital Виктор Манев в панела „Възможности за финансиране на стартъпите“, коментирайки темата заедно с изпълнителния директор на Българска фондова борса Маню Моравенов, Павел Велков от Morningside Hill Capital и Стоян Недин от Vitosha Venture Partners.

“Основният инвестиционен фокус на IMPETUS Capital са иновативни и бързорастящи български или свързани с българи компании в различен етап на развитие. По този начин ние имаме добри примери за устойчив бизнес и ESG практики от най-ранния до късния етап на развитие“, коментира Виктор Манев. По думите му IMPETUS Capital инвестира в иновации, а в тях е коренът на устойчивостта и природосъобразността на един продукт или бизнес.

Участниците в панела дискутираха още дали е възможно да се направи точна преценка на ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) практиките и намеренията за устойчивост на един бизнес на ниво стартъп.

 „Докато инвестицията на IMPETUS Capital в Hydrogenera (бивша Green Innovation) е очевидна инвестиция в устойчив бизнес, който помага на обществото, чрез развитие на водородните технологии, при част от другите ни компании, този ефект се проявява на по-късен стадий“, споделя Виктор Манев.

Устойчиви бизнес модели

Добър примери за устойчив бизнес модел сред инвестициите на IMPETUS Capital е Allterco. Устройствата за домашна автоматизация от линията Shelly на Allterco спестяват разходи на домакинствата, чрез намаляването на използваната електроенергия. Това според Виктор Манев е и основната причина компанията да бъде толкова успешна в Германия.

Още по-добър пример как природосъобразността може да се внедри дори в сектор, който традиционно се смята за замърсяващ околната среда като транспорта и логистиката, е DISCORDIA. IMPETUS Capital инвестира в DISCORDIA за пръв път през 2016 г., когато автопаркът ѝ наброява едва 230 камиона. В момента компанията има 1300 собствени камиона и планира до края на 2023 г. те да бъдат 1800. Камионите Volvo, които компанията използва се движат с дизел, което превръща бизнеса в „анти-ESG“. Ето защо DISCORDIA внедрява специална програма, в която обучава шофьорите си как да карат икономично и това води до намаляване на използваното гориво, до 10% по-ниско от предвидения по техническа спецификация и 30% под средното за Европа. Докато Volvo разработват програма, която показва как техните камиони могат да изминат 100 км. с разход от 30 л., DISCORDIA е единствената компания в Европа, която е постигнала среден разход за 100 км. от 27 л.

Инвестиции в иновации

„Пенсионните фондове в България следват строга политика на ESG инвестиции. Ние в IMPETUS Capital нямаме еквивалентно строга политика, въпреки че голяма част от инвестициите ни са в устойчив бизнес“, каза Виктор Манев. „От 2018 г. до сега доходността на пенсионните фондове клони към нула, докато нашите инвестиции са постигнали над 3,7 пъти по-висока доходност за последните 5 години“, добави той. По думите му това се дължи на иновативния подход, който инвестираните компании използват.

Целият запис от събитието можете да видите тук

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.