Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Impulse Growth с отличие за ликвидност от БФБ

Impulse Growth получи отличие за ликвидността на акциите си на beam пазара за растеж на Българска фондова борса (БФБ). Данните за сделките показват, че 50% от акциите на дружеството са сменили собствеността си през последните две години.

Съоснователят и Изпълнителен директор на Impulse Growth Николай Мартинов получи отличието “Второ място—най-ликвиден емитент на пазара за растеж beam на БФБ” на 23-та церемония по връчването на Годишните награди на Българска фондова борса. На първо място е класирана “Дронамикс Кепитъл” АД, а на трето—”Ейч Ар Кепитъл” АД.

Две от компаниите от портфолиото на Impulse Growth също получиха отличия. Shelly Group, бързорастящата компания за интелигентни решения за сгради, бе отличена като най-ликвидна в сегмент “Премиум” на БФБ. Bianor, холдингът, обединяващ група компании за специализирани софтуерни решения, получи отличие за най-висок процентен ръст на инвеститорите през годината.

Припомняме, че Impulse Growth e и сред трите дружества на beam пазара за растеж на Българска фондова борса (БФБ), към чиито акции индивидуалните инвеститори проявяват най-силен интерес в последните три години

Освен възможност за инвестиция в перспективни компании, Пазарът за растеж beam предлага и данъчни облекчения за инвеститорите. Физическите лица не се облагат с данък върху печалбата при продажбата на акции, а юридическите лица могат да я използват, за да намалят данъчния си финансов резултат за годината. Облекчението е в сила до 31.12.2025 г.  

БФБ отбелязва ръст на основния си индекс SOFIX от 27% на годишна база, което подрежда българския капиталов пазар сред Топ 10 на най-добре представилите се в Европа. И още – дивидентната доходност на компаниите в основния индекс през 2023 г. е в размер на 7%, при 4,5% за 2022 г.

Impulse Growth дава възможност за увеличение на капиталa и е инструментът с втора най-голяма ликвидност на българския капиталов пазар, като. Мисията на Impulse Growth е да инвестира в растящи, иновативни български компании, които формират значителна част от растежа на българската икономика. Компаниите от портфолиото на Impulse Growth продължават да растат през последната година. Всички от тях, които са публично предлагани, отговарят на условията на Impulse Growth–постигат двуцифрен ръст на приходите и разпределят дивиденти. 

В периода от началото на 2018 г. до края на 2022 г. един от инструментите на IMPЕTUS Capital и Impulse Growth – ИмВенчър I – постига между 3 и 4 пъти по-бърз растеж от инфлацията, въпреки резкият ѝ скок в последната година. Общо 132% е нарастването на активите в инструмента за този период. В същото време доходността от универсалните пенсионни фондове за същия период е около 4%. Българските договорни фондове са донесли на инвеститорите си малко над 2% доходност на годишна база. За сравнение натрупаната инфлация в България за последните 5 години е 34,1%.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии