Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

IMPETUS Capital участва в рунд за 2,5 млн. евро финансиране на Transmetrics заедно с фонда на Европейския съвет по иновации (EIC)

 

IMPETUS Capital инвестира 100 000 евро под формата на конвертируем заем в българската софтуерна компания Transmetrics. Финансирането е част от общ инвестиционен рунд на стойност 2,5 млн. евро, в който участва и фонда на Европейския съвет по иновации (European Innovation Council), както и настоящи акционери и ангел инвеститори.

Transmetrics е основана през 2013 г. от Аспарух Коев, който е и изпълнителен директор на компанията, Александър Петков, Радослав Николов и Анна Шапошникова, с амбицията да оптимизира процесите и разходите в логистичния сектор.  

Transmetrics оптимизира логистичното планиране на транспортните компании, като използва силата на прогнозните анализи и изкуствения интелект (AI) и позволява на карго превозвачите да изчисляват празното пространство в своите транспортни средства.

Благодарение на софтуера на Transmetrics могат да бъдат спестени до 25% от транспортните разходи и оптимизирани до 34% от свободното пространство в превозните средства. Основателите на компанията вярват, че използването на AI може напълно да предефинира и промени логистичния бранш, като осигури по-високи оперативни ползи и намали вредното въздействие на индустрията върху околната среда.

Сред клиентите на компанията вече са DHL, DPD, Gebrüder Weiss, Kühne + Nagel, DB Schenker, Matson, NileDutch и др. Не е учудващо, че Transmetrics е сред първите български компании, които получават директна инвестиция от фонда на Европейския съвет по иновациите, демонстрирайки висок потенциал за развитие и растеж.

Ставайки част от EIC Accelerator, част от пилотната програма на Европейския съвет по иновации, Transmetrics получава не само финансова инвестиция, но и подкрепа за разработването и развитието на своите революционни технологии и иновации.

Набраното финансиране ще бъде използвано от Transmetrics за подпомагане на изследователската и развойната ѝ дейност, както и разширяване на клиентската база в нови пазари.

Инвестицията от 2,5 млн. евро е поредния успех за българската софтуерната компания, която до този момент е набрала 3,2 млн. евро рисков капитал, както и 1,7 млн. евро грант.

„Иновацията на Transmetrics е впечатляваща по своята същност“, коментира един от основателите на IMPETUS Capital Николай Мартинов. „Именно такива проекти търсим в IMPETUS Capital – идеи, които променят света и имат потенциал да се превърнат в следващите глобални бизнес лидери. Едновременно с това продуктът на Transmetrics е вече оценен от световни лидери в сектора на доставчиците на логистични услуги, а бизнес модела на компанията предполага дългосрочен бърз растеж“, добавя той.

Екипът на Transmetrics се състои от 40 високо квалифицирани експерти с богат опит в сферата на логистиката, AI, IT и SaaS, които са двигателят за бъдещето развитие на компанията. Основно предимство на екипа ѝ е съчетанието на опит, както в сферата на техническите постижения и науки (Big data и Predictive analytics), така и познания в специфичния сектор на транспорта и логистиката.

Пазар за трилиони долари

Transmetrics предлага продукта си на пазар оценен на 9,5 трилиона долара през 2022 г. Според прогнозите глобалният логистичен пазар ще достигне стойност от 12,975 трилиона долара през 2027 г.

Според данните на Transmetrics 1/3 от разходите за логистика са губят заради невъзможност да бъде планирана интензивността и натовареността на доставките, както и възможни извънредни ситуации. Близо 24% от 3 млн. камиона, използвани за доставки в Европейския съюз, пътуват празни, като в същото време логистиката е отговорна за 30% от световните въглеродни емисии. Процентът на празните контейнери за морски и океански превози е 33%. Средно 57% е използваното пространство в камионите за товарни превози, a 40% от глобалния контейнерен флот стои неизползваем на депо във всеки един момент. 

Сподели

Стани част от ус