Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

BioSeek променя работата с бизнес данни чрез ChatGPT

В рамките на срещата с инвеститорите на Impulse Growth за Q1 2023, провела се онлайн на 31 май, Росен Генчев, основател на BioSeek, разказа за опита на компанията с генеративния изкуствен интелект (AI).

Той уточни, че BioSeek е в процес на ребрандиране след смяна на бизнес модела – от search engine се превръща в компания, която разработва платформа за създаване на бизнес софтуер. Причината за това е, че въпреки големия интерес към търсачката на BioSeek, насоченият към крайния клиент бизнес модел (business-to-customer, BTC), не е носел достатъчно приходи. При комуникацията си с потенциални клиенти, компанията открива пазарна ниша в разработката на система, която да интегрира данни. Така се ражда ZmeiTech–платформа за ускорена разработка, въвеждане, хостване и тестване на бизнес софтуер

Целта на ZmeiTech е да предложи голяма функционалност на компании, които нямат възможност да купят интегрирани решения за няколко милиона евро от големите доставчици на пазара. Същевременно, ZmeiTech се цели в клиенти, които са достатъчно големи, за да отделят 250-350 000 евро за дигитализация на бизнеса си. 

Предимствата на ZmeiTech

 • Клиентът притежава 100% от кода. За разлика от другите предложения на пазара, клиентът на ZmeiTech може да одитира, модифицира или дори да препродаде този код. Това дава възможност на клиента във всеки един момент да избере най-доброто за него решение без да е обвързан с един доставчик. ZmeiTech предлага тази гъвкавост, защото фокусът ѝ е върху създаването на код генератори (които описват бизнес процесите чрез употреба на high-level програмен език), а не програмирането на самия код.    
 • ChatGPT е в центъра на функционалностите на ZmeiTech.
 • Бърза скорост на разработка (между 5х и 10х по-бързо от стандартното за индустрията). 
 • Цена на час, която е значително по-конкурентна от тази на големите играчи в бранша.
 • Употреба на ZmeiTech в cloud или интегрирана среда за разработка на софтуер по предпочитание на клиента.
 • Работа с различни типове бази данни. 
 • Разширяване на всяка една функционалност–от екипа или самостоятелно от клиента. 

Клиентите:

 • Малки и средни предприятия.
 • Софтуерни компании (които препродават софтуера ZmeiTech като “white label”).
 • Стартъпи, които нямат технически екип. 
 • Tier 1 клиенти са Dynamo Software (софтуер компания, която предлага ZmeiTech на Lockheed Martin, BAE Systems и други големи компании), Eurotex (една от най-големите български фирми за рециклиране) и Diselor (дистрибуция на петрол). 

Росен Генчев сравни възхода на генеративния AI, асоцииран с ChatGPT, с революцията в индустрията, предизвикана от навлизането на мобилните устройства и интернет. В своя 25-годишен опит, Генчев никога не е бил толкова впечатлен от друга нова технология и счита, че генеративният AI ще промени бизнеса, както го направи интернет. 

BioSeek, се занимава с агрегиране на данни от различни източници и винаги се е стремяла да мисли една стъпка отвъд простото събиране на данните на едно място. ”Тази технология  е огромна възможност за нас и ни позволява да направим неща, за които само сме мечтали,” казва Росен Генчев за генеративния AI. Компанията натрупва доста сериозен опит в употребата на технологията и в момента е един от лидерите на българския пазар в разбирането и приложението ѝ.   

Росен Генчев сподели, че BioSeek прилага генеративен AI в работата си по два настоящи проекта, които включват извличането на структурирани данни от хаотични документи.   

Защо ChatGPT?

Интеграцията на ChatGPT при работата с големи масиви данни отваря възможности, които бяха немислими само преди три месеца. Компаниите, които се ориентират бързо и използват тези възможности, според Росен Генчев, ще извлекат големи финансови предимства.

ChatGPT поставя ZmeiTech на едно ниво с големите играчи в индустрията като улеснява трудоемкия процес на анализ и визуализация на данни–вътрешни за клиента или публично достъпни. Росен Генчев вижда най-голям потенциал в употребата на технологията за автоматизация–разбивката на комплексни задачи на по-малки дялове. Например, може да дадете задача на ZmeiTech да прегледа серия от имейли, да извади фактурите от тях и да ги въведе в системата за управление на контакти с клиенти (CRM). Чрез интеграцията на ChatGPT, ZmeiTech създава под-задачи и постига поставената цел по ефективен начин. 

Интеграцията на ChatGPT води и до по-добро търсене на информация чрез ZmeiTech. Технологията използва векторен модел за извличане на информация, който намира резултати и въз основа на близки по значение думи.  При този модел, резултатите от търсения в големи масиви данни са по-точни, в сравнение с тези от традиционното търсене по ключови думи. ZmeiTech използва ChatGPT и за резюмиране на резултатите от търсенето, както и за по-широкоизвестната му употреба за комуникация с клиенти.

Според Росен Генчев, с интеграцията на ChatGPT, бизнес софтуерът в стария си вид, при който потребителя чете документация и се учи с месеци да работи с него, няма да бъде предпочитан от клиентите. Той очаква промяната да настъпи скоро, до края на годината. Хората вече ще общуват със софтуера на човешки език–без прозорци, кутийки, дропдаун менюта. 

Растежът и плановете на BioSeek за 2023 г. 

Росен Генчев обясни, че BioSeek прави огромни вътрешни инвестиции и затова растежът и на годишна база между 2021 и 2023 г. е 50-60%. Когато инвестицията в разработката на продукта даде резултати, Генчев очаква темпът на растеж да се увеличи. До края на 2023 г., компанията планира приходи над 1 млн. лева, от които 30% брутна печалба.

BioSeek също се стреми да увеличи дяла на повтарящите се приходи до 50% от общите приходи и да покрива всичките си оперативни разходи с тях. За постигането на тази цел трябва да допринесе и планираното създаване на хостинг услуга за големи клиенти, Zmei Hosting. 

Компанията планира да завърши платформата си Zmei до ноември 2023 г. и да разшири екипа си с експерти по продажби и маркетинг. Относно пазарните процеси, BioSeek иска да пробие в труднодостъпния, но осигуряващ високи и устойчиви приходи, сектор на здравеопазването. Компанията приключва и тества втората версия на платформата, която предоставя на най-големия си клиент, Dynamo. 

Ако искате да гледате целия запис от срещата – натиснете тук

Утре ще Ви представим и обзора на последната част от срещата с инвеститорите на IMPETUS Capital и Impulse Growth–представянето на Николай Горчилов, съосновател на Excitel, за успехите на компанията на динамичния пазар на интернет услуги в Индия.

Сподели