Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Bianor – изминалата динамична година поставя основите на успеха през 2024 г. 

В рамките на срещата на Impulse Growth с инвеститорите за третото тримесечие на 2023 г., Спартак Кабакчиев, Оперативен директор на Bianor (БФБ: BNR) , представи развитието на холдинга и плановете за продължаващ растеж. Bianor е част от портфолиото на Impulse Growth от 2023 г. 

Основните клиенти на Bianor са в областта на медиите, телекомуникациите и отбранителната индустрия. Основните продукти и услуги, които холдингът предлага, са стрийминг на данни, изкуствен интелект (AI), машинно обучение, облачни услуги, както и дигитална трансформация.През последните 10 години, Bianor се налага като надежден доставчик на софтуерни решения в отбранителната индустрия, работейки с клиенти като Northrop-Grumann. В резултат на това, успеваемостта на Bianor при кандидатстване за нови проекти в сферата е над 90%, сподели Кабакчиев.

Bianor обединява група високотехнологични компании за специализирани софтуерни решения–GotoAdmins, ITIDO, Bianor Services, Databreathe и Bulbera. Всяка от тях допринася за стратегията за успешно развитие на холдинга със специфичните си умения и обособена клиентска база.

GotoAdmins е лидер в DevOps и дигиталната трансформация.

ITIDO специализира в разработката на уеб и мобилни софтуерни продукти и в дигитализацията и автоматизирането на бизнес процеси. Сред клиентите ѝ са Bosch, Nokia, Aurubis, Epson, Nexmo, ICT Group, Giraffe360, Arealize. 

Bianor Services предлага стрийминг решения като работи по многонационални проекти в сферата на отбраната, с клиенти, които включват НАТО и Европейския фонд за отбрана. 

Databreathe специализира в анализа на данни и изкуствения интелект (AI), като помага на бизнес клиентите си да взимат по-добри и информирани решения. Основни клиенти на Databreathe са големи американски компании от сектора на онлайн търговията. Възвръщаемостта при въвеждането на решенията на Databreathe е голяма–например, един от клиентите постига увеличение на приходите от 6% още в рамките на първия месец. 

Експертите в bulbera, която се присъедини към Bianor през декември, имат сериозен опит и в създаването на решения за управление и анализ на големи информационни масиви и поддръжка на центрове за съхранение и обработка на данни. Сред клиентите на bulbera са Telenor, Nokia, L’Oréal и Takeaway.com.

През последните пет години, Bianor постига средногодишен органичен ръст от 27%, като приходите ѝ нарастват от 2,137 млн. лева за 2018 г. до 5,665 млн. лева за 2022 г. За третото тримесечие на 2023 година, проформа консолидираните приходи нарастват 3,1 пъти спрямо същия период през 2022 г. Те включват и резултатите на придобитите през юни ITIDO и Databreathe, както и на GotoAdmins, която Bianor придоби през септември.

Групата реализира проформа оперативна печалба (EBITDA) от 442 хил. лева за Q3 на 2023 г. спрямо 305 хил. лева година по-рано. EBITDA за 2022 г. е 473 хил. лева, повече от двукратен ръст спрямо реализираната печалба от 199 хил. лева през 2021 г. 

Последната година е изключително динамична за холдинга, сподели Кабакчиев. Освен придобиванията на GotoAdmins, ITIDO, Bianor Services, Databreathe и Bulbera, Bianor успешно приключва рунд за финансиране, привличайки 8 млн. лева от 37 инвеститори, включително Impulse Growth. За да повиши ликвидността на акциите си, Bianor реализира “stock split” в съотношение 1:6. Холдингът също така покрива условията на БФБ и акциите му са преместени в Основен сегмент, сегмент акции Standard. 

Като част от стратегията си за продължаващо развитие в сферата на отбраната, Bianor Services привлича като Директор-продаж