Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Българска фондова борса реализира над 1 млрд. лв. оборот за 2022 г.

Българска фондова борса (БФБ), която е една от дивидентските компании в портфолиото на Impulse Growth, завършва 2022 г. с реализиран оборот от 1,004 млрд. лв., 7 успешно реализирани първични публични предлагания (IPO) и 6 пъти увеличение на индивидуалните инвеститори за последните 3 години. Реализираният през 2022 г. оборот е с 23% повече спрямо предишната година и е най-високият оборот за изминалите девет години. Въпреки „мечия пазар“ на глобалните фондови пазари, основният индекс на БФБ SOFIX е спаднал с малко под 5% за 2022 г., което е добро представяне на фона на двуцифрените спадове в други европейски държави.

Оборотът от над 1 млрд. лв. е реализиран след 101 024 сделки с повече от 233 млн. лота. За сравнение, подобен обем е регистриран в далечната 2013 година. 34 млн. лв. са набрани от първични публични предлагания на акции през 2022 г. „Оборотите на Българска фондова борса вече трета година са с ръст, тъй като има огромен неизползван потенциал, и заради някои инициативи, които фондовата борса направи със свои партньори през изминалите три години, както и новият пазар BEAM, който е за растящи компании. Всичко това привлече доста инвеститорски фокус и в крайна сметка капиталовият пазар започва да изпълнява тази функция, която трябва да изпълнява”, казва изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов, цитиран от business.dir.bg. Положителен знак за развитието на българския капиталов пазар е и увеличението на индивидуалните инвеститори, участващи в него.

Успешни IPOs и развитие на пазар BEAM на БФБ

През 2022 г. на БФБ са проведени 7 успешни и 1 неуспешно IPO. Интересен факт е, че 6 от успешните първични публични предлагания са проведени на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM. Пазарът стартира в началото на 2021 г. и до момента на него са реализирани 13 успешни IPOs.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM е лицензиран пазар, с по-облекчни условия за листване. Към компаниите, търгувани на него, не се прилагат всички законови разпоредби, както към търгуваните на другите пазари на Българска фондова борса, но борсата действа като регулатор и защитава интересите на инвеститорите.

“Огромният процент от релизираният оборот от БФБ е търговия с акции – около 87%, от които на BEAM пазара се падат около 35 млн. лв. Имаме седем IPO-та, от които шест са на този пазар, което за такава трудна година е успех“, обяснява доц. д-р Моравенов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му, в последните две години този пазар се развива изключително добре и повечето компании, които търсят капитал през борсата, го предпочитат заради по-малката административна тежест, по-ниските разходи и по-бързата процедура, която трае само около две седмици. Изпълнителният директор на БФБ разкрива, че към BEAM пазара има проявен интерес и от компании от други държави в региона. Двугодишната равносметка показва, че листнатите на този пазар 13 компании са привлекли 41 724 259 лева свеж капитал само от IPO-тата си.

ESG индекс на БФБ

Българска фондова борса планира включването на ESG индекс. В тази връзка компанията обяви през 2022 г. начало на партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари Refinitiv, част от London Stock Exchange Group. Refinitiv ще предоставя данни за устойчивото представяне на български публични компании, които ще послужат за включването им в новия индекс.

Impulse Growth инвестира в Българска фондова борса АД от септември 2021 г., не само заради желанието си да участва в развитието и разрастването на капиталовия пазар в България, но и заради възходящите резултати, които дружеството демонстрира.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии